2020. feb 19.

Mit is gondoljak? - Teljesítmény csökkenés

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Teljesítmény csökkenés

Felveszed az edző ruhád, bepakolsz a táskádba és elindulsz edzeni. Egészen kellemes a hangulatod, kellőképp motivált vagy az edzéshez. De történik valami: a várthoz képest nem tudsz akkora súlyt megemelni, az edzésed felét csinálod meg, mert képtelen vagy tovább menni, fáradt és elcsigázott vagy. Mi történik ilyenkor?

Nyilván előfordul, hogy a várthoz képest alul teljesítesz. Például nem tudsz azzal a súllyal edzeni, amivel az előző edzésen játszi könnyedséggel dolgoztál. Vagy a harmadik széria után annyira kifáradsz, hogy a negyediket már nem bírod megcsinálni. Az otthoni edzésed során a videó feléig sem értél el, de feladod, mert úgy érzed, képtelen vagy tovább menni. 

Nézzük meg, hogy mi lehet az oka a hirtelen teljesítmény csökkenésnek.

Először vegyük sorra a legalapvetőbb kérdéseket:

- Aludtál eleget?

- Ittál eleget?

- Ettél edzés előtt? Az edzést megelőző napokban megfelelően étkeztél? Hagytál ki étkezést?

- Ért olyan stressz, ami miatt nem tudsz koncentrálni, csak a külső problémával vagy képes tudsz foglalkozni?

- Pihentél eleget?

- Szedsz-e étrendkiegészítőket? Változtattál-e az adagoláson? Kimaradt pár alkalom?

- Szedsz- e gyógyszert? Változott-e az adagolás? Van-e valamilyen krónikus betegséged?

- Hirtelen fogytál?

- Többet edzettél az elmúlt időben, mint amennyit egyébként szoktál?

- Megsérültél?

Ha mindezek közül akár egy tényező is változott, az már okot adhat arra, hogy alul teljesítesz. Ha netán több tényező játszik össze, akkor minden gond nélkül össze tud adódni a hatása, és befolyásolja az eredményeidet.

Triviális oka lehet a teljesítménycsökkenésnek, ha az azt megelőző napon egy ereszdelahajam buliban voltál, és több alkoholt fogyasztottál, nem aludtad ki magad és a macskajaj is kerülget. Befolyással lehetnek a fronthatások, valamint egy lappangó megbetegedés is.

Találkozhattál már a túledzettség fogalmával. Hacsak nem vagy élsportoló, aki naponta több órákat edz, akkor valószínűleg nem ez lesz a te problémád, de járjuk körbe kicsit a témát.

Három fokozatát szokták elkülöníteni a szakirodalomban: funkciós túlterheltség, diszfunkciós túlterheltség majd a túledzettség szindrómája. A funkciós túlterheltség azt jelenti, hogy nagy intenzitású vagy nagy gyakoriságú edzés követően visszaesik a teljesítményed. Ez a szervezetednek egy fokozott stresszt okoz, amit a gyakori edzés miatt nem tud kipihenni, tehát regenerálódni sem tud. Ennek megoldására pihenő napot kell tartanod, ezt követően javulni fog a teljesítményed. Viszont ha nem tartasz pihenőnapot, akkor átlépsz a következő fázisba, a diszfunkciós túlterheltségbe. 

A túledzettség szindrómája egy komplex probléma. Ekkor a teljesítmény hosszabb ideig alul marad, további fizikai és mentális tünetek jelentkeznek. Ilyen tünetek lehetnek: fáradtság, depresszió, bradycardia, motiváció vesztés. Társulhat kialvatlansággal, ingerlékenységgel, türelmetlenséggel, nyugtalansággal. 

Az hátterében többnyire a regeneráció hiánya áll, valamint a monoton edzés, a túl sok verseny, az alvászavar, a stressz a túlzott elvárások miatt és a kimerültség. A szervezetben lévő fertőzések is hozzásegíthetnek a kialakulásához, de nem feltétlen tényező. Ezek közül nem szükséges, hogy minden ok egyszerre fennálljon. 

Láthatod, hogy a túledzettség mennyire összetett, ezért ennek a megoldására sajnos nem elég a pihenőnap beiktatása. 

Ne aggódj, a te teljesítménycsökkenésedet valószínűleg meg fogja oldani, ha egyrészt felismered és kiiktatod a probléma forrását, másrészt tartasz pihenőnapot.

Nagyon fontosnak tartom, hogy figyelj a tested jelzéseire. Mindig megmondja, hogy mire van szüksége. Figyelj, hogy megkapja a szükséges tápanyagokat, aludj legalább 7 órát, igyál 2-2,5 liter vizet, mozogj rendszeresen és a tested hálás lesz érte.

Szólj hozzá

edzés egészség életmód egészséges életmód életmódváltás túledzettség napi rutin testéslélek mit is gondoljak mit is sportoljak