2020. máj 17.

Mit is gondoljak? - A sportórák világa

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - A sportórák világa

Manapság egyre többször merül fel a kérdés, hogy milyen aktivitásmérőt vásároljak? Egyáltalán szükségem van-e aktivitásmérőre, vagy esetleg egy sportórára? Óriási a kínálat, az olcsóbb kevésbé használható verzióktól a csúcs modern csillagos árú változatig minden megtalálható a piacon.

Hogyan tud kiigazodni ebben az, aki szeretne egy sportórát vásárolni?

Ennek megválaszolására törekszem. Leszögezném, hogy nem kerül terítékre minden sportóra ebben az összefoglalóban. Kifejezetten azokról írok, amikről személyes tapasztalatom is van. Igyekszek objektív maradni, és a tőlem telhető legtöbb szempontból bemutatni az órákat.

A felsorolt órák, boltok nem reklám céljából kerültek a cikkbe.

Az összefoglaló az aktuális adatok alapján készült, amennyiben később olvasod, előfordulhat, hogy bizonyos adatok megváltoztak azóta, például a termék ára.

Megpróbálom pontokba szedni azokat a fontos dolgokat, amiket javaslok, hogy vegyél figyelembe óravásárlás esetén.

Először is tisztázzuk, hogy mi a sportóra?

A saját megfogalmazásom, hogy egy olyan csuklóm viselhető eszköz, amely segít megérteni, hogy milyen folyamatok zajlanak le a testedben, és ebből következtethetsz arra, hogyan növelheted a teljesítményedet. Adatot szolgáltat a fiziológiás paramétereidről.

A skála széles, hatalmas a választék tudásban, és árban is, a pár ezer forintostól a közel félmilliós készülékekig bezárólag.

Legtöbben a „legegyszerűbb, és kézzel foghatóbb sportokkal” kezdik a sportéletüket, a futással, a kerékpározással. Mind a kettő sport esetében érdekli az alanyt, hogy mekkora távot teljesített, és mindezt mennyi idő alatt sikerült véghez vinni.

- Érdemes GPS-el ellátott készüléket vásárolnod.

- Fontos, hogy képes legyen pulzusmérésre, ezáltal az edzészónákat ki tudd alakítani.

Utóbbiba nem mennék jobban bele, rengeteg anyag foglalkozik a pulzus alapján vezérelt edzésekről. Viszont fontos megemlíteni, hogy az órák optikai pulzusmérést alkalmaznak, ez pedig nem 100%-ig pontos, de egy nagyon jó közelítést tesz a valós értékhez.

A témában hasznos olvasmány: https://zerge.hu/hirek/pulzusmeresrol_zerge/pulzusmeres_optikai_csuklo

Amennyiben szeretnénk kalandozni, és kiszakadni a város adta lehetőségek közül, esetleg a lakóhelyünk nem az Alföld, ahol a legmagasabb pont a töltés, úgy javaslom, hogy a készülékben legyen:

- magasságmérő, barométer, iránytű.

Terepfutóknak, rendszeres túrázóknak erősen ajánlott. Ha egy készülék dobozán az ABC (Altimeter, Barometer, Compass) jelölést látod, akkor a készülék rendelkezik ezen sajátosságokkal.

Bizonyos típusok képesek előre feltöltött POI (point of interest) alapján végig navigálni minket a tervezett útvonalon. Azonban az egyszerűbb órák is képesek arra, hogy vaktérképen rögzítve az útvonalat, egy amolyan Ariadné fonalat rajzoljanak a térképre, hogy azon visszanavigáljanak a kiindulási pontra.

- Igyekezz olyan készüléket vásárolni, ami megfelelő üzemidővel bír a terveid megvalósításához.

Ha naponta kell tölteni a készüléket az nem feltétlenül probléma, alvás alatt otthon erre van idő. De ha több napos túrán vagy akkor lehet, hogy gondot okoz, hogy még erre is figyelj. Azonban bosszantó lehet, ha egy hosszabb táv teljesítése közben merül le a készülék mondván, ő nem bírja szusszal úgy, mint a viselője.

A készülékek egy részében vannak úgy nevezett akkumulátor kímélő üzemmódok. Ez esetben kompromisszumokat kell kötnünk lehet, hogy nem merül le az óra, de a GPS mintavétel, vagy a pulzus mérés már nem lesz folyamatos. Tájékozódjunk az óránk üzemidejéről még a vásárlást megelőzően. Az üzemidőt nézzük úgy, hogy GPS üzemmódban, hisz edzéseink alkalmával ezt fogjuk főleg használni szabadtéren, és ez meríti legjobban a készüléket.

- Válassz vízálló órát.

Itt meg kell különböztetni néhány kifejezést. Ha azt látod az eszközre írva, hogy WATER RESIST akkor az vízálló, tehát ez az óra csak vízcseppek ellen védett.

WATER RESISTANT 30M vagy 3 ATM esetében már 30m-ig vízálló az óra így használhatjuk pl. úszásnál (bizonyosodjunk meg a leírásban erről), fürdésnél, kocsi mosás közben, egy nyári zápor sem tesz bennük kárt. Természetesen ahogy növekszik a szám, úgy a biztonság is.

- Legyen software-s támogatás.

- Legyen képes Bluetooth kapcsolatra.

Mire gondolok itt? Legalább egy telefonos alkalmazás legyen, amivel a telefonunkhoz tudjuk kapcsolni, de ha PC/MAC verzió is készült az órához az különösen jó. Az adatok, melyet az óra rögzített így könnyen áttekinthetővé, megoszthatóvá, és kiértékelhetővé válnak.

- Legyen hazai support.

Legyen hazai képviselet, akihez lehet fordulni probléma esetén. Akár garanciális időn belül vagy azután. Lesz egy cím, telefonszám, ahol az anyanyelvünkön tudunk segítséget kérni, ha elakadunk valahol.

-Fő a kényelem.

Igen, ez egy kicsit furcsa pont, de érdemes az órát megfogni, felpróbálni amennyiben van rá lehetőség. Ugyanis bizonyos készülékek kisebbek, míg mások nagyobbak, súlyban is nagyon nagy eltérések vannak. Adott márkáknál gyártanak külön férfiaknak, nőknek ajánlott típus. Itt nem csak a szín kombinációkra kell gondolni, hanem súlyban, és méretben a hölgyeknek kisebb órákat terveznek. Viszont ez nem jelenti azt, hogy ne kapnák meg azt a tudás, mint egy nehezebb, nagyobb darab, ami a férfitársaiknak készült. Némi eltérés persze lehetséges, de valljuk be egy 51mm széles, 18 mm vastag, közel 100g-os készülék kényelmetlen, és kellemetlen tud lenni.

- Képes legyen az edzésvezérlésre.

Mi is ez? Például egy előre megtervezett, az órába betáplált félmaratoni felkészülést tud az óra végig vezetni. Az edzéseket szakaszokra bontva, azokat külön, de még is egyben kezelni. Így a későbbi adatelemzéskor látjuk elkülönítve a bemelegítés szakasz adatait, az edzés részeit, az előre megírt távolságokhoz tartozó időt, és minden egyéb információt. Nem kell edzés közben a jegyzetfüzetbe irkálnunk, megteszi ezt magától az óra.

- Baleset érzékelés

A mai világban már minden kapcsolódik az internethez, mindent tudunk mindenkiről, ezét hasznos lehet, ha a terepen tartózkodó szerettünket is nyomon tudjuk követni. Bizonyos típusok képesek érzékelni, ha a viselője elesett, vagy manuálisan tudjuk elindítani a beleset riasztás funkciót. Így az előre betáplált kontakt személynek elküldi az óra az utolsó ismert helyzetünket azzal az üzenettel, hogy baj van, és segítségre szorulunk. Ha a jelzést követően mégsem kell segítség, ezt is tudjuk jelezni a személynek az órán keresztül. Fontos! Ezt nem tudjuk kizárólag az órával végrehajtani, ehhez szükséges a mobiltelefonunk, de mint írtam bizonyos típusok tudják ezt a funkciót, az ő esetükben a részletek külön fel vannak tüntetve.

Hol vásárolj órát?

Kizárólag hivatalos értékesítőnél, viszonteladónál, szakemberektől. Javaslom, hogy kerüld a nem ismert, de olykor még az ismert nagynevű webáruházakat is. Garanciális problémák esetén lehetetlen, vagy nehézkes az ügyintézés. Míg hivatalos partnernél ez már nincs így. Ráadásul tudsz tőlük kérdezni is. A Garmin esetében kettő ilyet tudok ajánlani egy a Navi-Gate Kft, mint hivatalos partner, a másik hivatalos partner a zerge.hu.

Ezen kívül még számos más hivatalos partner is létezik, én személy szerint ő tőlük vásároltam, így merem őket ajánlani.

Utóbbi ráadásul használt termékkel is foglalkozik. Erre még ki fogunk térni később, hogy miért lehet fontos.

Előrevetítem, hogy számos gyártó van ebben a szegmensben, nem sorolom mindegyiket fel, személy szerint három gyártót ajánlok, ezek nem sorrendben a következők:

- Garmin

- Suunto

- Polar

Mivel személyes tapasztalatom a Garminnal van, így erről fogok tudni írni bővebben. A másik két márka is nagy név a szegmensben, kinek ez kinek az az erőssége, egetverő eltérések nincsenek kategórián belül. Szimpátia, pénz, és igények kérdése, hogy ki melyiket választja.

Tudom, hogy nem egy az értékrendünk, nem ugyanolyan mély a pénztárcánk. Nem szeretnék senkire semmit ráerőltetni, csupán a saját meglátásomat írom le.

Lássuk a konkrétumokat (linket elhelyezek mindenhová, a pontos információk ott megtalálhatóak).

A piramis alapja, amennyiben nem szeretnénk sokat költeni, a belépő szint a Garmin Forerunner 45. Alap dolgokra tökéletes és „olcsó”, nagyságrendileg 70.000 Ft-tól kezdődik.

Ha már úgy érezzük, hogy ennek az órának kevés a tudása számunkra, és futás dinamikai adatokat is szeretnénk böngészni úgy a Forerunner 245-t javaslom beszerezni, ez már 100.000 Ft környékén kapható.

Amennyiben már gyakran járunk versenyekre, és úgy érezzük, hogy közel van az olimpiai kvóta, akkor javaslom beszerezni a Forerunner 935, illetve ennek utódját a Forerunner 945-t. Professzionális órák, minden földi jóval felszerelve 160.000 - 215.000 Ft-tól.

 

Igazából, ha rövidre akarnám fogni akkor most elköszönnék, és boldogan mondhatnám azt, hogy most már megadtam a kezdő lépést, innen mindenki el tud indulni az óraválasztás rögön útján.

Azonban még közel sincs vége a felsorolásnak. A Garmin házán belül is hatalmas a választék.

Habár nincs minden benne, de még is rengeteg alapdolgot tud a Instinct. Közel 100.000 Ft-ért, egy nagyon masszív, strapabíró óra, nem véletlenül amerikai tűzoltókkal reklámozzák. Akik esetleg járnak Spartan Race versenyekre kifejezetten imádják, meg se kottyan neki egy kis sár, vagy piszok.

Amennyiben szeretnénk, ha az óránk szinte mindent tudna, emellett a megjelenés sem utolsó úgy javaslom a Fenix sorozatot.

Hölgyeknek a 6s, uraknak a 6-ost (s, a kis méretet jelöli, mint írtam fentebb hölgyeknek javasolják, vagy vékony kezű uraknak) 215.000 Ft-tól indul, a határ pedig bőven a 300.000 Ft-os kategóriában található.

Úgy gondolom, hogy bármelyik órát is választod, nem egy két évre fogod megvenni, hanem többre, így érdemes az igényeket alaposan felmérni vásárlás előtt. Tudom nem olcsó eszközök, a fentebb említett készülékek, de ha egy drágább órát veszel, és még sem használod ki minden tudását mindig jobb, mintha egy egyszerűbb órát vettél volna, majd később bánkódnál egy komolyabb miatt, hogy anno inkább fizetted volna ki a felárat érte.

Ezért azt javaslom, hogy aki teheti, kezdő-fél profi kategóriában a Forerunner 245-t válassza. Amennyiben már professzionális szinteken mozog, vagy kacsintgat felé, úgy a Forerunner 935/945-t vigye haza, vagy a Fenix sorozatot. Ha pedig pénz nem számít akkor egy Fenix lesz a tökéletes választás.

Garmin Forerunner 245 és Fenix 5X

Ámde, most jön a mély levegő, van egy kiskapu, amit ki tudunk használni, ha nem szeretnénk ennyi pénzt kifizetni.

Ugyanis egészségpénztárra elszámolható jelenleg 2 eszköz a zerge.hu-nál (több ilyen boltról nem tudok, de lehet, hogy attól még létezik).

Erről itt lehet többet olvasni:

https://zerge.hu/boltunk/egeszsegpenztari-elszamolas

Esetünkben ez a POLAR GRIT X 170.000 Ft-ért, és a POLAR IGNITE széria 65.000 Ft-ért. Mivel ezt a márkát nem ismerem kifejezetten, így véleményt alkotni nem tudok megalapozottan, de szerintem mellé lőni túlságosan velük sem lehet.

Ha ezzel a lehetőséggel sem tudnál élni, ám meg van álmaid órája, és nem szeretnél hónapokat spórolni úgy javaslom a másodkézből való vásárlást. Számos Facebook csoport jött létre erre a célra, illetve nagy használt áru közvetítő oldalon is megtalálhatóak. Azonban fontos figyelni az internetes vásárlás szabályaira! Ezért javaslom elsősorban a https://zerge.hu/hasznalt oldalt, mivel itt csak olyan készüléket árulnak, melyre használtan is 1 hónap garanciát adnak, ellenőrzött, biztos forrásból. Én már 2 órát is vettem tőlük az elmúlt egy évben, maximális segítségnyújtásuk mellett.

Végül, ha még mindig kétségbeesetten ülsz a képernyő előtt, és elszörnyedve keresed az állad a padlón az árakat látva tedd fel a kérdést magadnak, kell ez nekem? Ha a válasz nem, mert nem használod ki a termék adta előnyöket, és nem szeretnél drága kiegészítőként tekinteni rá, akkor a kérdés eldőlt.

Azonban, ha a válasz igen, úgy alaposan járd körbe, hogy milyen igényeid vannak. Mik azok az információk, amelyek számodra hasznosak? Amelyek segítenek elérni a célodat. Ha ezeket összegyűjtötted, úgy nézelődj a termék palettán, és keresd meg azt a terméket amelyik a lehető legkevesebb kompromisszummal jár.

A kétkedőnek, akik azzal a felkiáltással zárnák be ezt az írást, hogy ez is egy felesleges vacak, azok gondoljanak arra, hogy recept nélkül is lehet főzni, de érdemes néha belekukkantani, hogy olyan finom legyen az étel, mint amit elképzeltünk. Egy sportóra is ilyen, lehet nélküle sportolni, de nem érdemes. Még edzőtermi edzéshez is kiválóan használható, szériát, pihenő időt, összes megmozgatott súlyt lehet vele rögzíteni.

Legrosszabb esetben, ha nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a termék, úgy a használt piacon lehet, hogy valaki éppen egy olyanra fog vadászni, amitől te megszabadulni szeretnél, és minimális veszteséggel tudsz kiszállni. Viszont, ha rákattansz erre, akkor szerintem te is várni fogod a következő széria megjelenését a jövőben.

Az én hitvallásom az, hogy a legtöbb esetben nem azért jó valami mert drága, hanem azért drága mert jó.

Csak egy kis szeletet tudtam bemutatni most neked, remélem figyelemfelkeltő, és hasznos volt számodra.

 

Vincze László

Szólj hozzá

sport edzés óra egészség életmód futás mozgás szokások egészséges életmód garmin futó életmódváltás sportóra aktivitásmérő mit is gondoljak