2020. jan 22.

Mit is igyak? - Vizet vízzel

írta: Suggestina
Mit is igyak? - Vizet vízzel

A víz szerepe a szervezetünkben

A víz.

Mi jut róla eszedbe? Van belőle édes és sós. Jót úszkálunk benne, amikor elmegyünk nyaralni a tengerpartra. Naponta 2-2,5 litert ajánlanak fogyasztani belőle...

És itt álljunk meg egy röpke szóra. Úgy gondolom, hogy ezt a 2-2,5 litert álmodból felébresztve is tudod, ha megkérdezik, hogy mennyit kellene inni naponta. Neked sikerül elfogyasztanod ennyi vizet?

Az egyik legnagyobb probléma, amivel szembesültem az életmódváltás során, hogy borzalmasan keveset iszok.

Emlékszek, hogy volt egy ominózus nap, amikor zh, és gyakorlat követett gyakorlatot, reggel 7-től este 8-ig bent voltam az egyetemen, és rohantam egyik helyről a másikra. Este konstatáltam, hogy a manóba is, hát egész nap nem kellett elmennem a mosdóba. Amikor végigpörgettem a napomat, akkor szembesültem vele, hogy igen, mivel egész nap 2 kávét sikerült meginnom, de semmi mást.

Rossz ajánlás, nem? Innen felépíteni azt, hogy naponta lecsússzon az üdítőkhöz és mézes teához szokott torkomon a 2-2,5 liter tiszta víz, nem volt sétagalopp.

Rengeteg tippet osztanak meg, hogy miként tarthatod számon, hogy mennyi folyadékot vittél be, ha nem vagy azok a szerencsések között, akiknek ez nem okoz problémát.
Vannak erre zseniális applikációk, de teljesen felesleges, ha elfelejted felvezetni a fogyasztott mennyiséget. Nekem a Garmin órám nagy segítség ebben, mert szó szerint kéznél van, és amikor újratöltöm a kulacsomat, akkor egyből be tudom írni.

Van aki azt mondja, hogy helyezzünk el a lakás különböző pontjain vízzel teli poharakat, és amikor arra járunk, akkor csak igyuk meg. Lehet, hogy ez valakinek bevált, de nekem a rengeteg mosatlan pohár kényelmetlen. MA már vásárolhatunk olyan üvegeket, amiken már eleve fel van tüntetve, hogy adott időpontig mennyit kell meginnod a vízből.
Számomra az tűnik használható módszernek, hogy rendszeresítettem egy 750 ml-es kulacsot, amit csapvízzel töltögetek napi 3-4-szer, aktivitástól és időjárástól függően. Továbbá ezt a kulacsot magammal viszem a hálószobába is, így lefekvés előtt és felkelés után azonnal pótolni tudom az alvás során elvesztett folyadékot. Ez azért is szerencsés, mert akkor az első folyadékbevitelem nem a kávéval történik meg, hanem csapvízzel. Eleinte volt "nem kívánt mellékhatása" a lefekvés előtti iszogatásnak, de hamar megszokta a szervezetem, és már nem tartottam éjszakánként kanosszajárást. Természetesen az edzéseim elengedhetetlen kelléke is ez az üveg. Így a folyamatos hidratálás megoldott.

Miért is olyan fontos a megfelelő folyadék fogyasztás?

Először is azt kell tudni, hogy folyadékot nem csak látható módon veszítünk például izzadással (ez a perspiratio sensibilis), hanem észrevétlen módon (perspiratio insensibilis) is. Ide tartozik a tüdőn, a bőrön keresztül történő párologtatás. Az elveszített vizet három forrásból pótolhatjuk: a felvett folyadékkal,a táplálékkal, valamint a szervezeten belül oxidáció során keletkezett vízből. Ezek közül az ivással tudjuk leginkább szabályozni a bevitelt.

Hogyan oszlik meg a víz a testünkben? Az emberi szervezet 60-70%-a víz, aminek a mennyisége az öregedés során egyre csökken. Elkülöníthetünk intracellularis és extracellularis tereket. Intracellularisnak a sejten belüli víztereket nevezzük, extracellularisak pedig azok a terek, amik a sejten kívül vannak. Ebbe tartozik a szövetek közötti folyadék és a vérplazma. Összetételükben és funkciójukban különböznek.

Nem túlzás azt állítani, hogy a víz életfontosságú. Mégsem fogyasztunk belőle eleget. A szervezetünk nem működik megfelelően nélküle. Hiányában romlik a keringés, lassul az anyagcsere, dehidratáció alakul ki, befolyással van a memóriánkra, figyelmünkre, közérzetünkre.

Amikor a napi vízigényről beszélünk, akkor nem számítjuk bele az étkezéssel bevitt folyadékot (például levesek, joghurt, gyümölcs), így ha igazán szigorúan akarjuk venni, akkor annak a 2-2,5 liternek tiszta víznek kellene lennie.

A vízigény nagyban függ az időjárástól és a mozgástól is. Evidens, hogy nyáron a kánikulában sokkal többet iszunk, mivel több a folyadék leadásunk is, mint télen. Sportolás során is nő a vízigény, fontos, hogy pótoljuk azt, amit kiizzadunk. A felnőtt ember folyadékigénye 22-38 ml/ttkg. Ez alapján ki tudod számolni, hogy neked személy szerint mennyi vízre van szükséged egy nap alatt.

Tetszés szerint ízesítheted a vizedet. Bár szerintem a legfinomabb víz az, amit kávéval ízesítenek. Na jó, csak vicceltem. A kávéfüggőség nem követendő példa alapvetően.

Remélem, hogy mire a bejegyzés végére értél, neked is kedved támadt meginni egy pohár vizet.

Szólj hozzá

egészség életmód víz egészséges életmód napi rutin folyadék fogyasztás mit is egyek