2020. ápr 19.

Mit is gondoljak? - Amikor nem megy

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Amikor nem megy

Nem baj, ha nem megy. Elhiszed?

Van az úgy, hogy egyszerűen nem jön az érzés. Az a bizonyos érzés, ami edzés során felemel a magasba és mint egy felhőn repülsz végig egész nap. Felpörget, inspirál és úgy érzed, hogy minden a lábaid előtt hever, bármire képes vagy.

Egyszer csak jön egy időszak, amikor ez az érzés elmarad. Megcsinálod az edzést, mert be van írva a naptárba, mert elszámolással tartozol vele az edződnek, magadnak, az álmaidnak. De ennyi. Nem jelent többet. Mindeközben minden social media felületről üvölt az arcodba 1000 wattos mosollyal a fittnessguru, aki épp akkor hagyta abba az edzést, és nyomja a képedbe, hogy mennyire nagyszerű volt. Hogy milyen hihetetlen rekordokat döntött meg. Aha, ja. És te ettől egyre rosszabbul érzed magad, mert elveszett az érzés, és valljuk be, nem is ment valami jól az edzés. 

Viszont azt elfelejted, hogy arról senki sem fog Instagramon posztolni, hogy mennyire pocsékul ment az edzés, és a háta közepére nem kívánta az egészet. Pedig van ilyen, de még mennyi! Csak ezt nem szokás, mert akkor kiderülne, hogy ők is emberek.

Nem baj, ha nem megy az edzés. Megcsináltad. Megcsináltad! Ez a lényeg, semmi más. Az sem baj, ha aznapra valami könnyebb mozgást választasz, vagy egyszerűen csak pihensz kicsit.

Állj meg egy percre, mielőtt a fejed vernéd a falba, mert neked "ez sem megy", bezzeg másnak. Gondold végig az elmúlt napjaid. Rengeteg tényező befolyásolja a teljesítményedet. Aludtál eleget? Stresszes, hajszolós időszakod van? Épp költözöl, vagy vársz egy fontos döntést a munkahelyeden? Előző nap rosszul voltál, és nem bírtál normálisan enni? Mennyit ittál? A teljesítménycsökkenésnek számos oka lehet. 

Ha még ezekre a kérdésekre is az a válaszod, hogy semmi nem indokolja, hogy alul teljesítesz, akkor sincs baj. Gondold végig a terveid. Mi a célod? Miért kezdted el? Mit szeretnél elérni? Hova jutottál el ezzel a rengeteg munkával? Írd le, gondold végig újra. Tűzd ki a határidődet, konkretizálj számokban, határozz meg résztávokat. És csak a következő lépésre figyelj.

Nem tudom, hogy hol tartasz épp, amikor ezt olvasod. Viszont szeretnék neked mesélni valamit. Nem voltam ám ennyire derűlátó korábban. Amikor másfél évvel ezelőtt elkezdtem ezt az egész életmódváltást, akkor az edzés csak valami kiegészítő volt, amit muszáj volt heti négyszer megcsinálni, plusz mellé egyszer valamilyen kardió jellegű tevékenységet. Heti 5 edzés a puding testemnek nem kicsit volt megterhelő. Ma azt az edzést játszi könnyedséggel csinálom meg, de akkor borzalmasan nehéz volt. Egyetlen egy célom volt, lefogyni. Egyedül az motivált, hogy láthassam a naptáramban a pipákat, amiket a teljesített edzések után írtam be. Alig vártam, hogy pihenő napom legyen. Akkor fellélegeztem, hogy huh, ma nem kell mozognom.

Viszont ez egy alattomos dolog. Már úgy értem a rendszeresség, illetve az, hogy rá voltam kényszerítve arra, hogy megcsináljam nap, mint nap. Egy idő után, egy elég hosszú idő után történt valami. Szépen, lassan beszivárgott az életembe és a mindennapjaim részévé vált. Nem tudom napra pontosan megmondani, hogy mikor. Viszont azt vettem észre, hogy már nem várom a pihenőnapokat, keresem az új mozgásformát, mindent ki akarok próbálni. A pihenőnapokat inkább kiiktatom, vagy valami könnyű mozgást csinálok arra az időszakra. Lassan azzal a problémával szembesültem, hogy nincs annyi nap a héten, mint amennyit edzeni szeretnék. Persze ez is túlzás a maga módján, be kell vezetni egy rendszert és priorizálni kell. De tudod mit, legyen ez a legnagyobb problémád, mert ez egy mesés gond. 

Ne csüggedj!

Tedd meg az első lépéseket! Csak indíts el egy pörgős zenét. Elég csak azt a szuper edzőtoppot felvenned, amit kifejezetten ezekre az edzésekre vettél. Ezután úgy is fel fogod venni az edzőnadrágod, és az edzőcipőd. Látod? Felkeltél a kanapéról. Csináld meg csak a bemelegítést, megígérem, mást nem kell. Viszont, ha jól esik, ne hagyd abba, csináld végig!

Nagyszerű ember vagy!

Ha úgy érzed, hogy támogatásra, motivációra van szükséged, csatlakozz a hihetetlenül jófej Facebook zárt csoportunkhoz, ahol minden nap motivációra lelsz!

Szólj hozzá

mit is gondoljak