2020. jún 14.

Mit is sportoljak? - Jóga brunch

írta: Suggestina
Mit is sportoljak? - Jóga brunch

Ha egy valamit ki kellene emelnem, hogy mi hiányzott az elmúlt hónapokban a korábbi életvitelemből, akkor egyértelműen azt válaszolnám: a keddi jóga órák.

Nem sokkal a vírus beköszönte előtt ismertem meg a Déva Yoga Studiot, amiről beszámoltam egy korábbi cikkemben. Kialakítottam egy kis szokást: a heti edzéseim mellé beiktattam a jógát. Ehhez óriási segítséget adott Detty, a Déva Yoga Studio megálmodója, tulajdonosa. Tulajdonképpen korábban voltak már próbálkozásaim otthon a jóga területén, de valljuk be töredelmesen, egy irányított jóga óra teljesen más érzetek kelt.

A futás és erősítő edzések mellé elengedhetetlen egy olyan mozgásforma is, ami rendben tartja az izmok, ízületek, fascia rugalmasságát. Segít legyűrni a helytelen testtartást. Egyébként is, másfél óra teljes ámulat és kábulat, amikor mindent kizársz magad körül, csak te és a tested van jelen. Magadra, a mozdulataidra, a légzésedre koncentrálsz. Nincs más, nincs külső zavaró tényező, nincsenek megoldásra váró problémák, el nem végzett feladatok. Csak az „itt és most”.

Ez hiányzott. Persze, joggal mondhatod, hogy Dunát lehetne rekeszteni azzal a rengeteg jóga videóval, ami felkerült a netre az elmúlt hónapokban, főleg a vírus kezdetén. És igazad is van. Bárki egy kattintásra volt attól, hogy egy jóga órát a nappalijába varázsoljon. Csak ez a varázslat kicsit hibás, mert folyton kizökkensz. Benyit valaki, megszólal a telefon, csönget a futár, ugat egy kutya. Ha éppen találsz egy békés pillanatot, és elhatározod, hogy csodálatos napsütésben a kertben jógázol, biztos lehetsz benne, hogy ezt a szomszédod kiszagolja, és abban a pillanatban indítja be a flexet.

Virtuális futóversenyek, virtuális jóga órák, virtuális találkozások… virtuális élet. Kicsit olyan, mint az igazi, viszont nagyon más.

Mára már enyhültek a vírussal kapcsolatos szigorítások, így a „zárva” táblák átfordultak „nyitva” állásba. Lassan, óvatosan nyitnak az emberek is egymás felé, bár még távolságot tartanak. Kicsit gyanakvóan dugják ki az orrukat a rejtekhelyük ajtaján, és szagolnak bele ebbe a meleg, fülledt nyári időbe.

Milyen alkalom lehetne jobb erre, mint egy igazi, ízig-vérig élő jóga brunch? Egy óra vinyasa flow, amit egy isteni vegán brunch követ. Ezt a varázslatot hozta létre Szegeden a Déva Yoga Studio és az A2 Gastro Caffé.

Mit is takar ez a jóga brunch?

A vinyasa flow jelentése az ászanák tudatos egymás utáni áramlását jelenti. Ebben a jóga irányzatban az ászanákat viszonylag rövid ideig tartják ki, a légzés és a mozgás összehangoltan, tudatosan működik. Gyakori eleme a napüdvözlet, a bandhák (izomzárak) használata. Minden gyakorló a maga szintjének megfelelő nehézségben tudja elvégezni a gyakorlatokat, így az egyéni variációk is megengedettek.

A brunch a breakfast és lunch szavak kombinációjából ered. Egy késői ebéd jellegű reggeli. Talmácsi Ádám, az A2 Gastro Caffé vezetője egy vegán finomságot készített a részvevőknek erre az alkalomra.  

Hamarabb érkeztem, mint ahogy kezdődött az óra, így volt időm belemélyedni a kávézó hangulatába. Friss, tiszta, energikus. A jóga órának a zárt terasz biztosított helyet. Égbeszökő polgári házak falai védelmezik ezt a pici oázist a belváros szívében. Lassan elfoglaltuk a helyünket, és Detty irányításával elkezdtük a jóga gyakorlást. Kivételes hangulata volt az órának a szabad ég alatt. Megnyílt, és energiával töltődött fel. Bár jöttek, mentek a felhők, óriási szerencsénkre elkerült minket a vihar. A madarak lágyan csiripeltek, fújdogált a szellő, ami kellemesen simogatta a bőrünket egy-egy erőteljesebb ászana után.

Az óra után megtisztulva, könnyednek, szinte üresnek éreztem magam. Jólesően elfáradtam, így a vega brunch kimondhatatlanul jól esett. Talmácsi Ádám grillezett tofut készített erre az alkalomra kölessel, zöldségekkel, és krémes bulgurral. Az alapanyagok nem voltak ismeretlenek a számomra, hiszen napi rendszerességgel használom a konyhámban. Sikerült egy olyan kellemes, egyszerű, mégis fantasztikus ízvilágú ételt kreálnia, ami a szkeptikusabb vendéget is meggyőzte arról, hogy bizony a vegán életmód nem csupán salátából áll. Még ha csak egy kis szeletébe is kóstolhattunk bele.

Bátran ajánlom, hogy nyiss az újdonságok felé, mert nem tudhatod, hogy milyen csodának leszel részese. Lehet, hogy épp egy ilyen fantasztikus jóga brunch-ba botlasz, amit kár lenne kihagynod.

Szólj hozzá

mit is sportoljak