2020. jún 07.

Mit is gondoljak? - Környezetvédelem futólépésben

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Környezetvédelem futólépésben

Az egyén számára az egészség megőrzéséhez szükség van a megfelelő minőségű, mennyiségű táplálékra, folyadékra, mozgásra, és pszichés aktivitásra. Ezt már álmunkból felébresztve is tudjuk, hiszen a csapból is ez folyik. Viszont a dolgok nem csak az egyénről szólnak…

Mindemellett szükség van egy tiszta, rendezett környezetre is, amiben él. Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy egészséges, teljes élethez nem elég a saját jólétünkre gondolni. Szem előtt kell tartanunk azt, hogy fenntartható életet teremtsünk.

A sporttevékenység és a hozzá kapcsolódó fogyasztói szokások sokszor nem veszik elsődlegesen figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

Talán magunk is elnézőbbek vagyunk adott termékekkel, például a táplálékkiegészítők csomagolásával kapcsolatban, vagy egy új edző ruha tekintetében, ha a saját hasznunkat tartjuk előtérben, és nem a környezetét. Mire is gondolok? A legtöbb táplálékkiegészítő csomagolása nem környezetbarát, kevés része újrahasznosítható. Ha új edző ruhát veszünk, akkor is, amikor nem feltétlenül lenne rá szükségünk, akkor a fogyasztói társadalmat szolgáljuk ki. De hát ki ne esett volna már abba a hibába, hogy minden kacatot, hasznosnak vélt sportsegédeszközt megvásárolt volna, mert úgy gondolta, szüksége lesz rá? Úgy gondolom, hogy a futók többsége imád futóversenyekre járni. A nevezéssel sajnos sokszor lehunyjuk a szemünket és nem vesszük figyelembe azt a környezeti terhelést, amit ezzel okozunk. Bár a futóversenyek megrendezése szigorú szabályok között történik, sajnálatos módon a legtöbb esetben rengeteg szemetet hagy maga után. Nem egyedi eset, főleg városi nagy versenyek során, hogy a frissítésnek szánt temérdek műanyag pohár nem a szemétben landol, hanem egyszerűen az úttesten.

Alapvetően mit tehet egy futó, egy sportoló, ha nem csak a saját egészségét szeretné megóvni, hanem a környezetét is?

Pár egyszerű szokás, amit érdemes bevezetnünk a mindennapos sportolásaink mellé:

Használjunk újratölthető üveget az eldobható műanyag flakon helyett. Sokan idegenkednek a csapvíztől, esetleg nem olyan kellemes az íze, de ebben az esetben használhatunk vízszűrő berendezéseket. Aki nem viszolyog a csapvíztől, fogyassza bátran, hiszen számos minőségügyi vizsgálaton esik át, mire a pohárba kerül.

Ha van lehetőségünk, termeljük meg magunknak a zöldséget, gyümölcsöt. Nagyban visszaveszi az ökológiai lábnyomot, ha a paradicsomot a saját kertünkből vásároljuk, nem pedig a megutaztatott import árut.

Vigyünk magunkkal vászon szatyrot, zsákot a bevásárláshoz, kerüljük a műanyag egyszer használatos zacskók használatát. Bár, ha magunknak termeljük a zöldséget, akkor ezt is elkerüljük.

Próbáljuk ki a házi készítésű kenyeret, péksüteményeket, joghurtot, lekvárt. Lehet, hogy elsőre macerásnak tűnik, némi utánajárás után kiderül, hogy nem is olyan nagy ördöngösség.

Vegyünk nagyobb kiszerelést. Ha valamelyik táplálékkiegészítőt folyamatosan használjuk, akkor anyagilag is, és a csomagolás miatt is jobban megéri a nagyobbat választani. Ezzel jócskán kevesebb hulladékot termelünk.

Csak akkor vásárolj új sportruházatot, ha tényleg szükséged van rá. Abban egyetérthetünk, hogy az elhasznált sportruha nem csak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is okozhat például egy tönkrement futócipő esetében. Így természetes, hogy ezt szükség esetén cseréljük. Viszont tényleg szükség van-e a huszadik futócipőre, ha a másik tizenkilenc hibátlan, használható állapotban van? Sokszor esünk csábításba, hiszen folyamatosan dobják piacra az újabb, szebb edző ruhákat a gyártók. És ki ne szeretne egy új futópólóban virítani a versenyen?

Futóversenyre vidd magaddal a re-poharad. Ezzel több tíz eldobható műanyag pohártól mented meg a környezeted.

Nevezz kifejezetten öko futóversenyekre. Ezek általában a bevételből egy jó ügyet szolgálnak, nem mellesleg kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a felhasznált áruk is környezetbarát jelleggel bírjanak. Ezeken a versenyeken általában felhívják a figyelmet arra, hogy saját poharat használjunk, valamint a frissítőknél kerülik az eldobható csomagolású termékeket. Az érmek és az ajándék futópólók tekintetében is a környezetbarát megoldást preferálják.

Mit tehetünk még futóként?

Szervezzünk ploggingot! Mi is a plogging? Szemétszedős kocogás. Ez azt jelenti, hogy szokásos útvonalunkra ne csak a telefont és a frissítőt vigyük magunkkal, hanem szemeteszsákot is. Nincs is annál kiábrándítóbb, mint amikor a természet szépségét eldobált szemét csúfítja. A plogging során a futók az eldobált szemetet szedik össze miközben futnak. Ezek általában közösségi megmozdulások, így szórakozva lehet edzeni, szemetet szedni és barátkozni.

Pár apró, vagy kicsit nagyobb lépéssel csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Ugyanolyan szokássá válhat, mint a fogmosás. Minden csak egy lépéssel kezdődik…

Szólj hozzá

mit is gondoljak