2020. már 22.

Mit is gondoljak? - A motiváció megtartása válság idején

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - A motiváció megtartása válság idején

Globálisan változtak meg a hétköznapjaink. Nincs olyan ember, akit valamilyen formában ne érintenének a koronavírussal kapcsolatos intézkedések. Rengeteg teendő szakadt a nyakába azoknak, akik nem hagyhatják abba a munkát. Ők időhiánnyal, kimerültséggel küzdenek. A home office-ban dolgozók teljesen új problémákkal szembesültek. Ha korábban még nem tapasztalta meg ezt a munkatípust, akkor komoly gondot okozhat az időbeosztás. Könnyen előfordulhat, hogy az egyébként 8 órás munka egész napra tolódik ki. Bizonytalan azoknak a helyzete, akik szabadságra kényszerültek. Az otthon maradt gyermekek is kiemelt figyelmet igényelnek.

Az egzisztenciális problémákon túl komoly lelki gondokat okozhat a bezártság, magány, céltalanság, motivációvesztés. Hiszen hiába tölti az egész napját otthon, ha egyszerűen úgy érzi, hogy az ágyból felkelni sincs értelme. Azt sem hibáztathatjuk, akit maga alá temet a munka.

Viszont az élet nem állt meg. Minden reggel felkel a Nap és minden este lenyugszik. Éled a természet, rügyeznek a fák, a madarak csiripelve köszöntik a reggelt. Az első rémületből felocsúdva helyre kell tennünk pár dolgot magunkban. Hiszen voltak céljaink, napi, heti rutinunk a káosz előtt.

A rendszeres mozgásnak és a helyes táplálkozásnak igazán most van nagy jelentősége. Szerencsés helyzetben vagy, ha most otthon töltöd a napjaidat. Használd ki, hiszen kényelmesen, pontosan ügyelni tudsz a megfelelő táplálékbevitelre. Ha korábban egész nap rohantál, és időd sem volt enni a munkahelyen, akkor lehetőséged van arra, hogy oda figyelj a táplálkozásodra. Viszont akkor is óriási szükséged van a lelki egyensúlyra és a megfelelő táplálékra, ha most egy nagyon megfeszített időszakon mész keresztül.

Hogyan maradj motivált az új helyzetben?

Először is keress célokat. Akár újakat, akár a régieket módosítsd. Legyenek ezek a célok kézzelfoghatók, időben jól behatároltak. Határozd meg a cél pontos időpontját. Jelölj ki résztávokat.

Vigyél rendszert a napjaidba. Nagyjából ugyanakkor kelj fel. Legyen meghatározott üteme a napodnak. Indítsd a reggelt nyújtással, jógával. Mozgasd át a tested, amíg ébredezik a lelked.

Készítsd tervet a napjaidra, valamint a teljes hetedre. Találj minden napra feladatot. Viszont azokon az általános feladatokon túl, mint főzés, mosás, takarítás, keress olyat, ami a lelkedet is feltölti. Olyasmit, amitől te is fejlődsz. Amit saját magadért csinálsz. Ha van lehetőséged, kezdj el kertészkedni, hiszen pont most van az ültetések ideje. Olvasd el azt a könyvet, ami ezer éve a polcodon hever. Fejezd be azt a puzzle-t, amit elkezdtél kirakni. Ha van bármilyen kreatív hobbid, akkor mondanom sem kell, hogy ez a tökéletes alkalom, hogy kiéld magad benne. Itt az ideje az önfejlesztésnek, tanulásnak.

Öltözz fel és ágyazz be. Csábító egész nap pizsamában ülni, de nem leszel hatékony. Le kell zárni az alvási fázist, és ennek az egyik legjobb módja az, ha megszünteted az alvásra utaló környezetet.

Próbálj ki új ételeket, csiszold a főzőtudásod. Ezelőtt soha nem főztél? Sebaj, akkor most van arra lehetőséged, hogy kotyvassz valami finomat. Rengeteg információ érhető el az interneten, videókkal, leírásokkal, receptekkel.

Mozogj rendszeresen. Bezárták a konditermeket, uszodát, sportpályát, elmaradnak a közös edzések, órák. Így elmarad az a külső motiváció, inger, hogy megcsináld a napi edzésed. Pedig kár lenne feladni, ha korábban napi vagy heti rutin szinten mozogtál, edzettél. Ha a mindennapjaid része volt a mozgás, akkor jó eséllyel már feltaláltad magad, kerestél új lehetőségeket. Ha korábban csak hébe-hóba vetted rá magad a mozgásra, esetleg heti egy-kétszer mentél el edzeni, akkor sanszos, hogy most már egy jó ideje nem mozogtál. Ha korábban sikerült időt szakítani a mozgásra, most is menni fog. Vedd elő a naptáradat és jelöld ki azokat a napokat, amikor időt tudsz szánni az edzésre. Órára pontosan határozd meg. Például szerda reggel 8 és 9 óra között, pénteken 12 és 13 óra között, vasárnap 19 és 20 óra között. Ezek legyenek a te szent és sérthetetlen időpontjaid. Ez legyen a te időd, amit senki sem zavarhat meg. Nem önzés heti 3-6 vagy akár több órát kérni a családtól, amit magadra fordíthatsz. Hiszen egy energikusabb, kiegyensúlyozottabb embert kap cserébe.

Abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy bár eddig is számos edzés elérhető volt az interneten, de mára robbant ezeknek a száma.  A legtöbb edző átvitte az online térbe az edzéseit, így már akár a nappalidba beköltözhet az edzőterem. A HIIT, intervallum edzéseknek, a jógának nagy előnye, hogy nem kell szinte semmiféle segédeszközt beszerezned. Csak te vagy és a mozgás öröme. Próbálj ki egy ilyen edzést. Semmi kötelezettség nincs. Senki nem fogja rajtad számon kérni, ha 5 perc után megállítod a videót. Senki nem néz, úgyhogy jó esetben az ilyen jellegű frusztrációdat le tudod győzni. Egy idő után azon kapod magad, hogy mindez jó és hasznos. Már nem nyűg elindítani a videót, már várod azokat a napokat, amikorra betervezted az edzést. Hihetetlenül jó az az érzés, amikor büszke vagy saját magadra, mert megcsináltad. Túlléptél a saját korlátaidon, a kifogásaidon.

Szólj hozzá

sport edzés vírus táplálkozás egészség életmód fertőzés jóga prevenció étrend egészséges életmód életmódváltás ki vagyok én napi rutin mindfulness testéslélek ikigai jógastudio mit is gondoljak