2020. ápr 12.

Mit is gondoljak? - A böjt napjainkban

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - A böjt napjainkban

Hogyan függ össze a tavaszi megújulás, Hippokratész gondolata, a húsvéti nagyböjt és az inzulinszintünk változása?

Keresztény hagyományainkhoz tartozik a húsvétot megelőző nagyböjt. 40 napig tart hamvazószerdától húsvét vasárnapig. Szigorú követelményei az idők során változtak, így több formája alakult ki. Összességében elmondható, hogy a böjti időszak alatt tartózkodni kell a húsfogyasztástól, tej, tejtermék, tojás fogyasztásától, valamint kerülni kell a zsíros, nehéz ételeket, az alkoholt és egyéb élvezeti szereket. A szigorú böjt szerint naponta egyszer, napnyugta után étkeztek.

Ha végig gondoljuk ezeket az intelmeket, akkor rá kell jönnünk, hogy nincs új a nap alatt. A fenti felsorolást be tudnánk illeszteni bármelyik modern táplálkozási javaslat elveibe is.

Miben áll a böjt lényege? Milyen testi és lelki hatásai vannak? Egyszerűen: miért böjtölünk?

A keresztény hitrendszer szerint a böjt az előkészületi időszak, a bűnbánat ideje, felkészülés Jézus feltámadására. A hitben való elmélyülés ideje. A tél után a tavaszi megújulásra való felkészülést jelképezi, ahogyan a természet is feléled alvó állapotából. A testi és lelki megújulás lehetősége, ahogy az új élet sarjad a földből. Éppen ezért nem meglepő, hogy húsvéti szokásaink zöme is a természethez, a földhöz, a vízhez, az ültetéshez kapcsolódnak. Ahogyan a termékenységet és a jó egészséget szimbolizálják. Szinte mindegyik vallásban megjelenik a böjt, mintegy előkészítve a szervezetet a megújulásra.

A böjt jelképezi az egyensúlyvesztést mind lelkileg mind testileg, amit a szokásaink megváltoztatása okoz. Vegyük sorra, hogy mi történik a böjti időszak alatt a szervezetünkben.

Milyen élettani hatása van a böjtnek?

Fiziológiás állapot, hogyha nem juttatunk tápanyagot a szervezetünkbe, akkor a vércukorszint csökkenni kezd. Ennek hatására az inzulin szintünk is csökken, ugyanis az inzulin feladata a vércukorszint szabályozás. Ha nincs a vérben megfelelő mennyiségű glükóz, akkor inzulinra sincs szükség.

Viszont a szervezet egyensúlyra törekszik, és megpróbálja a vércukorszintet 4-6 mmol/l között tartani. Ezért a hasnyálmirigy glükagon termelésbe kezd, ami a májban raktározott glükózt (glikogén) szabadítja fel. Ez a glikogenolízis folyamata, azaz a raktározott glikogén felszabadítása. Ezáltal növekszik a vércukorszint. Ilyen glikogénraktár továbbá az izmokban is található. Miért fontos nekünk a glükóz? Vannak bizonyos szerveink, amiknek a működése szinte kizárólag glükózzal biztosítható. Ilyen például az agy.

 

A glükagonnak további hatása a zsírszövetekre a lipolízis: a raktározott zsír (trigliceridek) bontása. Ez a fogyás szempontjából kedvező folyamat. A triglicerideket szabadzsírsavakra (FFA) és glicerinre bontja. Ennek a folyamatnak feltétele az alacsony vércukorszint. A szabadzsírsavakat az izmok hasznosítani tudják, viszont az agy nem. A glikogén raktár hozzávetőleg egy nap alatt ürül ki, ezért glükóz hiány lép fel. Ekkor indul be a glükoneogenezis, amely során a máj a felszabadult glicerinből állít elő cukrot, és ez tápanyaga lesz az agynak. Viszont ez az állapot sem tartható fent sokáig.

A felszabadult FFA-t az izom és a máj hasznosítja béta-oxidáció során. Ekkor acetil-koenzimA keletkezik, amelynek egy része a citrát-körbe lép be és energiát szolgáltat. A maradék része nem tud hasznosulni, így ketogenezis megy végbe. A maradék acetil-KoA a ketogenezisben vesz részt, amely során ketontestek keletkeznek (béta-hidroxibutirát, aceton, acetoacetát). Ezek a ketontestek alternatív energiaforrásként szolgálnak az agy számára. Ez a folyamat a böjt második-harmadik napjától indul be.

Abban az esetben, ha a raktározott zsírszövet mennyisége nagyon lecsökkent, az izom válik az energiaszolgáltatóvá. Elkezdi bontani a szervezet az izomszövetet, hogy aminosavhoz jusson, amit a májban a glükoneogenezis során hasznosít. Ez nem célunk, ezért fontos, hogy a böjt ne tartson túl sokáig. Az, hogy ez a pont mikor jön el, attól függ, hogy kiinduláskor mennyi raktározott zsírszövettel rendelkezett a böjtöt elkezdő személy. Érdemes arra is figyelni, hogy a zsírszövetben raktározódhatnak vitaminok, bizonyos gyógyszerek is. Abban az esetben, ha hirtelen nagy mennyiségű zsírszövetet veszít az ember, akkor a raktározott anyagok is felszabadulnak, ez problémát jelenthet bizonyos gyógyszerek adagolásánál.

Milyen lelki hatása van a böjtnek, az éhezésnek?

A böjti időszak jelenti a befelé fordulást, az önmagunk megismerését. Ezalatt megismerjük a testünk reakcióit, a tűréshatárunkat. Egyfajta fókuszt biztosít, hogy csak arra koncentráljunk, ami valójában fontos. A hétköznapok problémái, a pénz, a siker hajhászása elveszi a figyelmet az emberről, az emberségről. Nem figyelünk önmagunkra, a környezetünkre.

Lehetőséget nyújt, hogy befelé forduljunk, megismerjük a valódi szükségleteinket. Képesség arra, hogy lemondjunk azokról a dolgokról, amelyek fontosnak tűnnek. Megmutatja, hogy mik azok, amik valójában lényegesek. Nagyon jó példa ez az étkezésen keresztül: lemondunk az édességekről, az alkoholról, azokról az ételekről, amik nem a testünk táplálását szolgálják elsősorban, hanem az érzeteinkre hatnak. Megtanuljuk, hogy valójában mennyi táplálékra van szükségünk. Így végső soron elkerüljük a túlevést, a túlfogyasztást. Már eleve nem vesszük meg azokat a nasikat, édességeket, amik korábban a bevásárlókosarunkba kerültek volna. Mértéket tanulunk.

Egyfajta belső harc, hogy az ösztöneinket felülmúljuk. Akár arról van szó, hogy nem rakjuk bele a kosarunkba a tábla csokoládét, vagy arról, hogy mértéket tartunk az evésben. Felül tudjuk múlni az ösztöneinket? Cél a tudatos táplálkozás. Végig gondolni, hogy valójában milyen tápanyagra van szüksége a szervezetünknek, és mi az, amit csak a szemünk kíván. Felismerni azokat az ételeket, amik csak az érzeteink megtévesztését szolgálja, de valódi tápanyagot nem ad.

A modern táplálkozás-elmélet alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyag fogyasztása. Bár láthatjuk, hogy ez nem annyira új-keletű gondolat, mint ahogy szeretnénk hinni. Hippokratész nevéhez fűződik az a gondolat, hogy „a halál a belekben kezdődik”. Nem kérdés, hogy az étkezés a szervi működéseink záloga.  Mégis olyan kevés figyelmet fordítunk arra, hogy tudatosan csináljuk. Ha nem megfelelően étkezünk, nem a szükségleteink szerint, az komoly szervi problémákhoz vezet. Hiánybetegségekhez, vagy éppen a túlevésből fakadó elhízáshoz, és annak komoly következményeihez vezet.

Napjaink egyik népszerű böjtölési formája az időszakos böjt, azaz intermittent fasting (IF). Lényege, hogy a nap meghatározott időpontjában vehetünk ételt magunkhoz. Legelterjedtebb a 8/16-os felosztás, ahol 8 óra alatt lehet enni, 16 órán át böjtölni. Ez azt jelenti, hogy például délelőtt 10-kor étkezik először az ember, majd 18-kor lesz az utolsó étkezése. A köztes időben kell a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmet bevinnie a szervezetébe.

Hátterében az áll, hogy az evolúció során nem állt minden pillanatban rendelkezésre az étel, mint napjainkban. Ma bárhol, bármikor, bármennyit ehetünk. Ennek megfékezésére szolgál az IF.

Egyfajta rendszert ad a napunknak, ha ugyanabban az időpontban étkezünk. A szervezetünk megtanulja, hogy mikor kell felkészülnie az evésre. Számos hormonunk, enzimünk napi ritmus szerint termelődik. Ezt a cirkadián ritmust támogatjuk azzal, ha nagyjából azonos időpontokban étkezünk. Viszont vonatkozik ez a felkelésünkre és elalvásunkra is.

További pozitív hatása, hogy az éjszakára már nem terheljük le az emésztőrendszerünket. Az éjszaka a pihenés, a megújulás, a regeneráció szakasza. Az emésztés, lebontás, felszívás nagyon nagy energiákat igényel. Ezért egy kiadós, nehéz vacsora után a szervezetünk nem tud regenerálódni, mert az energiáját az emésztésre kell csoportosítania.

Bár első hallásra a böjt egy elavult, ősi szokásnak tűnik, láthatjuk, hogy nemcsak testi, hanem lelki hatásai is vannak. Kontrollt gyakorlunk, tudatosítunk, az ösztöneinken felülkerekedünk. Úgy gondolom, hogy ez a böjt valódi lényege. Nem kell olyan messzire menni, elég, ha a slow-mozgalmakra, mindfulnessre gondolunk, rájövünk, hogy napjainkban is népszerű téma az önismeret, öntáplálás, csupán más formába öltöztettük.

Szólj hozzá

húsvét ünnep táplálkozás betegség egészség életmód szokások böjt étrend hagyományok egészséges életmód flow életmódváltás napi rutin mindfulness ünnepnapok testéslélek intermittent fasting időszakos böjt intermittentfasting mit is gondoljak