2020. feb 12.

Mit is egyek? - A mogyoróvaj

írta: Suggestina
Mit is egyek? - A mogyoróvaj

Beszéltünk már korábban a tápanyagokról. Arról is, hogy mire és milyen arányban van szüksége a szervezetednek. Ezért most elhoztam neked az egyik kedvenc élelmiszeremet, ami nem más, mint a mogyoróvaj. Ismered? Hallottál már róla? Ha máshonnan nem, az amerikai filmekből biztosan, hiszen a reggelijük elengedhetetlen kelléke. 

Miért szeretjük ennyire? Egyáltalán beilleszthető az egészséges étrendbe? Elvégre vaj, vagyis zsír. Valahogy nem teljes a kép.

Pont ezért szeretnék róla beszélni.

A mogyoróvaj földimogyoróból készül. Ezért fontos, hogy a mogyoróvaj nem egyenlő a mogyorókrémmel. Az előbbi sós és nagyon hasznos, az utóbbi általában rettentően cukros édesség. Ha mogyoróvaj vásárlás előtt állsz, akkor alaposan nézd meg a címkéjét. Ugyanis a legtöbb mogyoróvajban hozzáadott cukor és pálmaolaj van, ami sem az étkezésünk, sem a környezetünk szempontjából nem előnyös. 

Tápanyagértékét tekintve nagyon jó zsír- és fehérjeforrás. Ugyanolyan arányban tartalmaz többszörösen és egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Aha, és ez miért jó nekünk? 

A telítetlen zsírsavak legalább egy, vagy több kettőst kötést tartalmaznak a szénláncban. Hurrá! Magyarul? Ez a kettős kötés különbözteti meg a telített és a telítetlen zsírsavakat. Ugyanis a telített zsírsavak nem tartalmaznak kettős kötést. Ennek köszönhetően más a kémiai szerkezetük is. A telítetlen zsírsavak a többszörös kötésnél elhajolhatnak (ekkor beszélünk cisz, valamint transz-zsírsavakról), ezáltal lazább lesz a szerkezete, mint a telített zsírsavnak, ami merev láncot alkot. A merevebb lánc nehezebben lép kémia reakcióba. Ez nagyon fontos lesz nekünk, hiszen a zsírt szállító fehérjék (lipoproteinek: LDL, HDL, VLDL) a merevebb szerkezetű, stabilabb telített zsírsavakkal nehezebben lépnek reakcióba. Ehhez képest a telítetlen zsírsavakkal könnyen kapcsolatba kerülnek, könnyebb elszállítani a vérből. Ezért mondhatjuk azt, hogy a telített zsírsavak megemelik a vér össz-koleszterin szintjét, hiszen a lipoproteinek nem képesek elszállítani. Nem utolsó sorban az LDL ("rossz-koleszterin") kapcsolatot alakít ki a telített zsírsavval, plakkot képezve az érrendszerben lerakódhat, ezzel súlyos kardio-vaszkuláris megbetegedéseket okoz. A telítetlen zsírsavak megemelik a HDL ("jó-koleszterin") szintet, ami csökkenti a szív- és érrendszeri problémákat. 

Magas a rosttartalma, így jó kiegészítője lehet a rost-dús táplálékoknak. A rost fogyasztása szükséges ahhoz, hogy a bélrendszer megfelelően működjön. Szerepe van a víz megkötésében, a tápanyagok felszívódásában, a bélmotilitásban, emésztésben. Megkötik a keletkező gázok egy részét, valamint az epesavsókat, koleszterint. 

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: E-vitamin, B3 vitamin (niacin), B6 vitamin, B9 vitamin (folsav), valamint magnézium, réz és mangán.

A fehérjék szerepéről már egy korábbi cikkemben beszéltem, így most arra részletesen nem térek ki. A mogyoróvaj kiváló fehérjeforrás, ugyanis 100 gramm mogyoróvajban hozzávetőleg 24 gramm fehérje található. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a napi fehérje szükségletedet kizárólag mogyoróvajból kell biztosítanod. Mindamellett, hogy nagyon jó tápanyag, a zsíroknak köszönhetően nagyon magas a kalóriatartalma, így mint mindenből, ebből is mértékkel ajánlott fogyasztani. Naponta 2 teáskanálnyit nyugodtan megehetsz belőle. 

Jó alapanyaga lehet édes és sós ételeknek is, legyen szó akár reggeliről, akár ebédről. Laktató, sokáig eltelít, nem vált ki nagy inzulinválaszt. Így elkerülöd a farkaséhséget. Próbáld ki bátran!

Receptet találsz az Instagaram-on: https://www.instagram.com/p/B8N5KW9Jt-9/

 

Szólj hozzá

táplálkozás egészség életmód fehérje étrend egészséges életmód életmódváltás mit is egyek