2020. már 04.

Mit is egyek? - A kollagén

írta: Suggestina
Mit is egyek? - A kollagén

A táplálkozással kapcsolatos cikksorozatomban meséltem már az alapvető táplálékokról, külön bejegyzésben taglaltam a fehérjéket, a mogyoróvajon keresztül bemutattam a zsírokat, olajokat. A mai cikkem is ennek a nagy-nagy témának a folytatása lesz, kicsit rendhagyó módon. Ugyanis nem táplálék csoportról fogok beszélni, hanem kifejezetten egy anyagról: a kollagénről. 

Biztos vagyok abban, hogy számtalanszor találkoztál már a kollagénnel. Legtöbbször a szépségipar használja fel. Gyönyörű, hosszú hajat, egészséges, szép bőrt, körmöket ígérnek ezek a termékek. De miért használja egy sportoló? Mire jó még?

Mi is az a kollagén?

A kollagén egy óriásmolekula, mégpedig egy fehérje. Gondoltad volna? A strukturális fehérjék közé tartozik, ez adja tulajdonképpen a tested "ragasztó" anyagát. A neve is erre utal. 28 különböző típusú kollagén található a szervezetünkben, így jelen van a csontban, porc-szövetben, izomban, körömben, bőrben, ez adj az erek rugalmasságát is. Valamint a testedben húzódó háló (fascia) szerkezetét is biztosítja. Láthatod, hogy elengedhetetlen eleme a szervezeted megfelelő működésének. Olyan gyakori fehérje, hogy az összfehérje 30%-át teszi ki.

Miből áll a kollagén?

A kollagén tropokollagénből épül fel, ami tulajdonképpen egy polipeptid lánc. Ezt olyan aminosavak építik fel, mint a  lizin, prolin, glicin, glutamin, arginin. Három tropokollagén tekeredik össze és alakít ki tripla helikális szerkezetet. Ezeket a szálakat másodlagos kötések tartják össze. A triplahelikális szerkezet kialakításához szükség van C-vitaminra is. Ezért a C-vitamin hiány csökkent kollagén termeléssel jár.

Emlékszel a skorbut nevű betegségre? A tünetek hátterében a C-vitamin hiányból adódó kollagén hiány áll, ami a különböző szövetek, sejtek nem megfelelő működéséhez vezet. Ilyen tünetek a fogínysorvadás, majd fogvesztés, elhúzódó sebgyógyulás, száraz, pikkelyes bőr, bevérzések. Az érfal struktúrája megbomlik, elveszíti a rugalmasságát, a nyomáskülönbségnek nem tud ellenállni, ezért sérülések keletkeznek az érfalon. A sérüléseknél a koleszterin megtapad és plakkokat képez, kialakul az úgynevezett érelmeszesedés, ami tovább merevíti az érfalat. Ez már annyira nem is vicces, igaz?

Már a fenti példa alapján látható, hogy kollagénnek sokkal fontosabb szerepe van annál, minthogy a körmöd, hajad, bőröd szép legyen. Manapság nagyon népszerű a kozmetikai iparban. Nem véletlenül, hiszen már említettem, hogy struktúrfehérje, a bőr rugalmasságát adja. Segítségével a bőröd ellenáll a deformációnak, nyújtásnak, kevésbé sérülékeny. Viszont azt tudnod kell, hogy mivel óriásmolekula, ezért a bőr védőgátján (barrieren) keresztül nem szívódik fel. A hatását csak úgy tudja kifejteni, ha szájon át táplálékkal vagy táplálékkiegészítővel juttatod be. 

Hogy jut a kollagén a bőrödbe?

Nem csak a bőrödbe, hanem minden olyan sejtbe, ahol szükség van rá. A gyomorba kerülve a gyomorsav denaturálja, a pepszin apró darabokra bontja. A vékonybélbe jutva tovább aprózódik, hogy a bélfalon keresztül fel tudjon szívódni a peptidlánc. Tovább haladva már aminosavként eljut a vérbe, a vér szállítja a célszervhez, ahol felhasználásra kerül. Ott az aminosavakból újra peptidlánc épül fel, kollagénként hasznosul. 

Miért használja egy sportoló a kollagént?

Lehet,hogy azért, mert szép hajat akar, de a legfőbb oka az, hogy ez a kollagén, mint említettem, a porcokban, izmokban, csontban, fasciában is megtalálható. A porcszövetet nem veszi körül ér, nyirokér vagy ideg, ezért a táplálása is más úton megy végbe. Diffúziós módon táplálkozik, tehát az ízületi folyadékból diffundál át a szükséges tápanyag, aminosav. Terhelés hatására a porcszövetből folyadék áramlik az ízületbe, ott kicserélődik a friss, tápanyagokkal dús folyadékkal, és a nyugalmi szakaszban a porcszövetbe visszaáramlik. Ezzel a körforgással jut tápanyagokhoz, és cserélődik ki az elhasznált anyag. 

Az izom, a fascia, a csont rugalmasságát biztosítja, ezért tudsz edzés közben robbanékony lenni, és ezért nem deformálódik el az izmod egy-egy felugrás után. Úgy működik, mint egy apró rugó.

Hogyan jut a szervezeted a kollagénhez?

Képes önmagának megtermelni, aminosavakból felépíteni. Ez eddig örömhír, viszont az a pici probléma, hogy a termelés 25 év felett csökken, és hiány alakul ki. Ezt kollagén dús táplálékkal lehetne pótolni. Bizony, jól gondolod, hogy itt a jó öreg csontlevesről, kocsonyáról, porcrészekről van szó. Viszont ma már nem igazán fogyasztjuk ezeket az ételeket. Ezért étrend-kiegészítőkkel tudjuk pótolni a kollagén hiányunkat. 

További rossz hír, hogy mind a dohányzás, a hiányos táplálkozás, a tartós UV sugárzás valamint a C-vitamin hiány csökkenti a kollagén termelést. 

Rengeteg gyártó kínál különböző kollagén táplálékkiegészítőket. Ezek lehetnek folyadékok, kapszulák, porok. Bármelyiket is választod, jó ha tudatosan utána jársz egy kicsit. Keresd a csomagoláson az ISO valamint GMP rövidítéseket, mivel ez garantálja a gyártás minőségét. Azt, hogy nem a sufniban kotyvasztották az adott táplálékkiegészítőt, amit a kezedben tartasz. A GMP biztosíték arra, hogy az alapanyagtól kezdve a gyártáson, csomagoláson, szállításon át minden a "papírforma szerint" történt, visszakövethető, ellenőrizhető. Ez garancia arra, hogy a termék tiszta, a feltüntetett hatóanyagokat tartalmazza. 

Szólj hozzá

táplálkozás egészség életmód protein fehérje táplálékkiegészítő kollagén étrend egészséges életmód életmódváltás napi rutin mit is egyek