SuggesTina

Az életmódváltásom rögös útja

2020. aug 09.

Mit is gondoljak? - A túlsúly valódi jelentése

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - A túlsúly valódi jelentése

Mit jelent az, hogy túlsúly?

Számos tankönyvi meghatározás van arra, hogy mit is értünk pontosan azon, ha valaki többlet súllyal rendelkezik. Különböző algoritmusokat, kalkulátorokat használhatunk, mint például a BMI (testtömeg index). Egy másik mutató lehet a haskörfogat mérése. Viszont a BMI nem számol a nagyobb tömegű izommal, így egy sportos, izmos embert minden gond nélkül a „túlsúlyos” kategóriába sorolhat tévesen. A haskörfogat mérése már azért is érdekes, mert más tartomány optimális az európai ember számára, és más az amerikaiak számára. Nyilván sejthetjük, hogy az utóbbi megengedőbb, és nagyobb haskörfogatot is elfogadhatónak tartja. Elmehetünk testzsírszázalék mérésre, viszont ez is nagyban függ a gép ...

Tovább Szólj hozzá

2020. aug 02.

Mit is gondoljak? - A nagy kollagén és narancsbőr elleni olaj teszt

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - A nagy kollagén és narancsbőr elleni olaj teszt

Amikor elhatároztam, hogy gyökerestül változtatok az életmódomon, akkor egyetlen egy hajtóereje volt a szándékomnak: jól akartam kinézni. Klisének, felszínesnek tűnik, de az első időszakban fél percig sem érdekelt az egészségem, csupán azt szerettem volna, hogy a tükörből visszanéző nőt gyönyörűnek, szexinek lássam.

Azóta változott a nézetem, mivel barátságot kötöttem önmagammal. A tükörbe nézve magam már nem csak ostorozni tudom, hanem dicsérni is, hiszen kőkemény utat tettem meg ezért az eredményért, holott messze még a végső célom. A felfogásomban az edzés teljesen más szerepet tölt be: korábban úgy kellett rá időt szakítanom, valahova beszuszakolnom két teendő közé. Ma már az edzéseimhez igazítom a ...

Tovább Szólj hozzá

reklám sport táplálkozás egészség életmód prevenció fehérje táplálékkiegészítő kollagén étrend egészséges életmód életmódváltás napi rutin szponzorált tartalom

2020. júl 26.

Mit is gondoljak? - Így edzettünk mi, avagy a Harcosképző Edzőtábor

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Így edzettünk mi, avagy a Harcosképző Edzőtábor

Yin és Yang. Az örök ellentét, a sötét-világos, a lágy-kemény, a női-férfi tulajdonságok harmóniája.

Ennél jobban nem tudnám jellemezni a Harcosképző Edzőtábort sem, aminek volt szerencsém részese lenni. A maga csoda meglepetéseivel, határ-feszegetéseivel.

Az edzőtábor, azaz a Harcosképző Edzőtábor már a maga nevében is egy meglehetősen maszkulin képet fest. Mégis zömében nők vettek részt benne. Hogy fér össze a nőiesség a nyers, vad erővel?

Alföldiként nekem a Zalai-dombság már maga volt a mennyország. Úgy éreztem, hogy azonnal fel kell szaladnom a legmagasabb dombra és ellátok majd a világ végéig. Persze nem láttam mást, csupa-csupa dombokat.

Lispeszentadorján kilátóból

A szállás egy ...

Tovább Szólj hozzá

2020. júl 12.

Mit is gondoljak?- Ezért járunk futóversenyekre: II. Vadkerti-tó futóverseny beszámoló

írta: Suggestina
Mit is gondoljak?- Ezért járunk futóversenyekre: II. Vadkerti-tó futóverseny beszámoló

„Miért jársz futóversenyekre, ha tudod, hogy úgysem te fogsz nyerni?” tették fel ezt a kérdést minden futónak, aki valaha volt már futóversenyen és nem állt a dobogón.

Egy dobogós helyezés elcsípéséhez rengeteg munkára, időre, futásra és megfelelő körülményre van szükség. Persze, vannak azok az őstehetségek, akik a hatodik futásukat már 4 perces ezrekkel futják, de most nem róluk van szó. Beszéljünk csak az átlag futóról, aki hobbiból, terápiából, sportolásból, vagy csak úgy önmagáért fut. Hidd el, belőlük, belőlünk van több, nem az Istenadta tehetségekből.

Amint melegszik az idő, már ha nem jön közbe egy világjárvány, megindul a versenyszezon. Napjaink futója abban a piszkos nagy szerencsében részesül, ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés verseny egészség életmód futás mozgás futóverseny egészséges életmód futó életmódváltás sportóra terep

2020. júl 05.

Hová utazzak? - Rám-szakadék és Prédikálószék

írta: Suggestina
Hová utazzak? - Rám-szakadék és Prédikálószék

A Rám-szakadékról rengetegszer hallottam már. Elég csak Hadházi László humorista történetére gondolni a húsvéti utazás és a Rám-szakadék kapcsán. Láttam képeket, amin létrán és köveken, sziklákon másznak a turisták. Egyébként is, engem bármikor meg lehet venni hegyekkel és némi vízzel. Így nem volt kérdés: egyszer látnom kell.

Elterveztük, hogy a hétvégén elmegyünk és végig járunk egy túrát. Viszont olyan kapkodósra sikerült a hét, hogy nem jutott időm tüzetesebben megnézni, hogy milyen útvonalak vannak. Azt tudtam, hogy érinteni kell a Rám-szakadékot, valamint a Prédikálószékről is hallottam, hogy nagyon szép a kilátás. Annyi részinformációm volt a szakadékról, hogy helyesen csak egyirányból járható.

...

Tovább Szólj hozzá

edzés táplálkozás egészség túra séta életmód mászás mozgás szokások étrend egészséges életmód gyaloglás sétálás életmódváltás terep napi rutin hova utazzak

2020. jún 28.

Mit is gondoljak? - Edzőtábor felnőtt fejjel

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Edzőtábor felnőtt fejjel

Csalhatatlanul itt a nyár. Benne van a levegőben, az olvadó fagyiban, a madárcsicsergésben, a szúnyogcsípésben. Kalandot ígér a végeérhetetlen nappal, és jobban hív a természet, mint eddig valaha. Fáj a szobában, a négy fal között ülni. Egyszerűen valahol mélyen, zsigeri szinten érzem: menni kell.

Gyerekkoromban nyaranta táborba mentem. Még alsó osztályos voltam, amikor egy nyáron részt vettem egy edzőtáborban. Akkoriban szertornáztam, bár nem volt egy kifejezett atléta alkatom. Teljes gyerekkoromat végig kísérte a kissé gömbvillám testfelépítésem, amivel meglehetősen viccesen néztem ki a gazellaalkatú sporttársak mellett. Igaz, sportkarrierem nem tartott sokáig, egy kisujjtöréssel és egy elbaltázott szaltóval vetettem véget ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés edzőtábor egészség magamról életmód tábor jóga mozgás szokások hagyományok egészséges életmód életmódváltás ki vagyok én testéslélek intermittent fasting harcosképző jógastudio

2020. jún 21.

Mit is sportoljak? - A pulzuszónák

írta: Suggestina
Mit is sportoljak? - A pulzuszónák

Az életmódváltásom elején nem gondolkoztam olyan dolgokon, hogy milyen pulzustartományban, milyen edzésmódot válasszak, főleg arról nem, hogy milyen intenzitással. Inkább csak örültem, hogy megcsináltam az aznapi penzumot és sikeresen túléltem. Nagyjából ennyi tudatossággal dicsekedhetek a kezdetekből.

Persze, az egyetemen megtanultam, hogy milyen élettani folyamatok játszódnak le az emberben, milyen fiziológiás értékeket mérhetünk, és mik azok, amik már kóros folyamatokra utalnak. Nem kevés időnek kellett eltelnie, hogy a kezdeti káoszból, fejetlenségből valami tudatos, szervezett dolog alakuljon ki, már ami az edzéseimet illeti.

Az első lépésre az Intenset program indított el, így adott volt az étrend, és az edzések ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés egészség séta életmód futás prevenció futóverseny garmin pulzus ultrafutás gyaloglás sétálás futó sportóra túledzettség pulzuszóna pulzustartomány aktivitásmérő

2020. jún 14.

Mit is sportoljak? - Jóga brunch

írta: Suggestina
Mit is sportoljak? - Jóga brunch

Ha egy valamit ki kellene emelnem, hogy mi hiányzott az elmúlt hónapokban a korábbi életvitelemből, akkor egyértelműen azt válaszolnám: a keddi jóga órák.

Nem sokkal a vírus beköszönte előtt ismertem meg a Déva Yoga Studiot, amiről beszámoltam egy korábbi cikkemben . Kialakítottam egy kis szokást: a heti edzéseim mellé beiktattam a jógát. Ehhez óriási segítséget adott Detty, a Déva Yoga Studio megálmodója, tulajdonosa. Tulajdonképpen korábban voltak már próbálkozásaim otthon a jóga területén, de valljuk be töredelmesen, egy irányított jóga óra teljesen más érzetek kelt.

A futás és erősítő edzések mellé elengedhetetlen egy olyan mozgásforma is, ami rendben tartja az izmok, ízületek, fascia rugalmasságát. Segít ...

Tovább Szólj hozzá

2020. jún 07.

Mit is gondoljak? - Környezetvédelem futólépésben

írta: Suggestina
Mit is gondoljak? - Környezetvédelem futólépésben

Az egyén számára az egészség megőrzéséhez szükség van a megfelelő minőségű, mennyiségű táplálékra, folyadékra, mozgásra, és pszichés aktivitásra. Ezt már álmunkból felébresztve is tudjuk, hiszen a csapból is ez folyik. Viszont a dolgok nem csak az egyénről szólnak…

Mindemellett szükség van egy tiszta, rendezett környezetre is, amiben él. Éppen ezért úgy gondolom, hogy egy egészséges, teljes élethez nem elég a saját jólétünkre gondolni. Szem előtt kell tartanunk azt, hogy fenntartható életet teremtsünk.

A sporttevékenység és a hozzá kapcsolódó fogyasztói szokások sokszor nem veszik elsődlegesen figyelembe a környezetvédelmi szempontokat.

Talán magunk is elnézőbbek vagyunk adott termékekkel, például a ...

Tovább Szólj hozzá

2020. máj 31.

Mit is sportoljak? - A séta

írta: Suggestina
Mit is sportoljak? - A séta

Az egyik legnagyszerűbb, legegyszerűbb, és legősibb mozgásforma a séta. Nincs szükséged másra, csak a személyes jelenlétedre és egy csodálatos környezetre.

Amikor arról beszélünk, hogy az egészséges élet elengedhetetlen része a mozgás, akkor nemcsak a kőkemény edzésekre gondolunk. Vannak napok, amikor valami könnyedebb, egyszerűbb mozgásra vágyunk. Amikor nem esik jól a nehéz edzés. Legyen akár pihenőnap, akár egy mozgásszegény időszak, kiváló választás a gyaloglás.

Abban az esetben, ha számodra nem javasolt a megerőltető mozgás, valamilyen sérüléssel küzdesz, vagy nagy túlsúlyod van, akkor is érdemes megfontolnod a sétálást.

A sétálás egy ritmikus, egyenletes mozgás, egy alternáló bipedalizmus, azaz a végtagok ...

Tovább Szólj hozzá

sport edzés táplálkozás betegség egészség séta magamról életmód mozgás szokások prevenció étrend egészséges életmód gyaloglás sétálás flow életmódváltás napi rutin fascia testéslélek